Sivukartta

Vaihtoehtohoidot auttavat

Kissanpentu kasvaa onnellisesti luovutusikäiseksi

Kissa on säilynyt itsenäisimpänä luonamme asuvista eläimistä. Sen alkuperäistä villikissoista polveutuvaa ulkonäköä ja olemusta on pystytty vain vähän muuttamaan. Toisin on käynyt sudesta alkuperänsä saaneen koiran.

Kissan kanssa eläminen on mutkatonta, jos on oppinut kuuntelemaan sitä ja ymmärtämään, mitä sen luonnonmukaiseen elämään kuuluu. Odotus, synnytys ja pennun varttuminen ovat kuin kappale luontofilmiä. Niiden onnistumista voi auttaa myös vaihtoehtohoidoin.

Emo odottaa onnellisesti

On hyvin harvinaista, että kunnollisesti hoidetun ja ruokitun emon odotusaikaan sisältyy komplikaatioita. Omassa taloudessamme yksi raskaus on päättynyt keskenmenoon yli 30 vuoden aikana. Silloinkin lienee syynä ollut sisäsiittoisuus yhteensopimattomine geeneineen (isoäiti — tyttärenpoika).

Emon vatsassa turvassa oleva pentue kestää aikamoisia akrobatiatemppuja: Kiipeilevä emo lennähtää seitsemän pennun lasti vatsassaan klinkkerilattiaan lähes kolmen metrin korkeudelta. Katolta tippuminen lumien mukana on pikku juttu, kun on kyseessä viimeisillään oleva kunnon maalaiskissa.

Yleensä on vähän tehtävissä orastavan keskenmenon estämiseksi. Aconitum napellus D30 (ukonhattu) rauhoittaa (3 pilleriä 1—2 kertaa). Arnica montana D6, D12 tai 30 (arnikki) auttaa loukkaantumisessa. Sitä voi antaa 2—3 kertaa päivässä joitakin päiviä. Bachin ensiaputipat Rescue Remedy Five Flowers eivät ole pahitteeksi. Nehän ovat ambulanssien vakiovarusteena muualla Euroopassa.

Aconitum napellus (ukonhattu) on myrkyllisimpiä kasveja. Homeopaattisena se on arvokkaimpia lääkeaineita.

 

Ensimmäistä rotukissapentuettamme neljännesvuosisata sitten oli kohdata turma: emo hyppäsi oven päältä pianon kulmaan ja tiputti verta pari kolme päivää. Eläinlääkäri kehotti vain odottamaan, ja me teimme työtä käskettyä. Tällä tietoa olisin antanut emolle joitakin kertoja Arnicaa traumojen estämiseksi. Arnicaa on hyvä antaa emolle normaalissakin synnytyksessä jälkeenpäin joitakin päiviä. Verenvuodot tyrehtyvät ja mahdolliset repeämät paranevat nopeammin.

Pentue syntyi normaaliin aikaan — yhdellä pennulla oli navan ympärillä nykyisen markan kokoinen nahaton alue. Siksi pennusta ei tullut eläjää. Mitään enempää ei kuitenkaan olisi ollut tehtävissä.

Jotta synnytys onnistuisi

Kissa on alkanut enemmän kiinnostaa eläinlääketiedettä vasta viime vuosikymmenellä. Opas toisensa jälkeen vakuuttaa, että kissa synnyttää hyvin, ja niinhän se yleensä tekeekin. Kuitenkin myös kissoilla on omat ongelmansa raskausmyrkytystä myöten.

Muinaiset intiaanit olivat sinut luonnon kanssa myös valmistaessaan naista hyvin synnyttämään täysaikaisen jälkeläisensä tähän maailmaan. Mikään ei estä auttamasta intiaanien keinoin kissaemoa. Caulophyllum D12:ta 3 pilleriä illalla ja 3 pilleriä Arnica D12:ta aamulla viikkoa ennen synnytystä saattavat auttaa onnelliseen lopputulokseen. Arnicaa on hyvä antaa emolle normaalissakin synnytyksessä jälkeenpäin joitakin päiviä. Verenvuodot tyrehtyvät ja mahdolliset repeämät paranevat nopeammin.

Erinomaisen hyviä kokemuksia on synnytyksen nopeuttamiseksi käytetystä Pulsatilla D30:stä. Sitä annetaan 3 pilleriä puolen tunnin välein synnytyksen alettua sen loppumiseen saakka.

Pentuekoko vaikuttaa aika tavalla synnytyksen onnistumiseen. Kuitenkin hyvältä synnyttäjältä onnistuu minkä kokoisen tahansa pentueen maailmaan saattaminen. Ongelmia on liian pienten pentueiden (pentuja yhdestä kolmeen) ja suurien (yli viisi pentua) pentueiden parissa.

Pienissä pentueissa emo ei kehitä hormoneja tarpeeksi, ja alkanut synnytys usein pysähtyy ja synnytyskanava sulkeutuu. Isoissa pentueissa istukat tahtovat jäädä jumiin ja tulevat ulos yhtenä ryöppynä, kun ovat tullakseen. Myös pentujen virheasennot synnytyskanavassa lisääntyvät.

Eläinlääkärin apu on tarpeen niin synnytyksen pysähtyessä kuin pennun jumiutuessa synnytyskanavaankin. Neuvo, ettei ole hätää niin kauan kuin emo voi hyvin, ei aina pidäkään paikkaansa. Keskeytyneessä synnytyksessä voi näet jälkikasvu olla vaarassa.

Arnica helpottaa kirurgisiakin toimia

Keisarileikkauksen jälkimainingeissa auttaa erinomaisesti Arnica. D12:ta voi antaa 3—4 kertaa päivässä viikon verran. Olen menestyksellisesti käyttänyt myös D30:tä 1—2 kertaa päivässä joitakin päiviä.

Arnica tyrehdyttää verenvuodon, vie kipua pois ja myös virkistää väsynyttä emoa. Vaivat puolittuvat, ellei käy vieläkin paremmin.

Arnicalla voi valmistaa kissan niin kuin muunkin elollisen leikkaukseen kuin leikkaukseen (huomaa sterilointi). Arnicaa annetaan pari kolme päivää jo ennalta, leikkauspäivänä ja vielä joitakin päiviä operaation jälkeen.

Homeopatia on saksalaisen lääkärin Samuel Hahnemannin (1754 - 1843) oivaltama parannustapa: elimistön oma energia saadaan auttamaan potilasta.

Potenssit kertovat aineiden liudennukset. D6:ssa on potensoitua ainetta 1/1.000.000. Myrkyllisetkin aineet on näin saatu turvallisesti käyttöön.

Fytoterapia käyttää uutettuja kasveja. Echinacea = auringonhattu on tunnetuin.

 

Kukkaterapian tunnetuin tuote on Rescue remedy (ensiaputipat). Tohtori Bach kehitteli kukkatipat 1900-luvulla Englannissa.

 

 

Pentujen elämää voidaan helpottaa

Pentujen kitinä voi merkitä sitä, ettei maitoa tule tarpeeksi. Ylivoimaisesti paras maidontulon kiihottaja kissalle on ollut Urtica urens (nokkonen): D6:ta voi antaa 4—5 kertaa päivässä joitakin päiviä. Olen kyllä saanut maidon tulemaan myös D30:llä.

Etenkin suurten pentueiden emoa uhkaa joskus maitokuume eli eklampsia (aina lääkärin asia). Sitä voidaan ennalta ehkäistä: emolle annetaan 10 päivää 3 pilleriä päivässä Calcium phosphoricum D30:tä; vielä kuusi viikkoa annetaan kolme kertaa viikossa 3 pilleriä. Myös kaikkien pentujen kalkki-fosforitasapainoa voidaan vahvistaa Phosphorus D30:llä: yksi annos viikossa 8 viikkoa. Sitten pidetään 2 viikon tauko ja tällä tapaa turvallisesti jatketaan kahden vuoden ikään saakka. Ehkäpä näillä keinoin olisi vähemmän aineenvaihdunnasta johtuvia virtsatieongelmia.

Nuutunutta pentua kuten myös emoa virkistää Coffea (D12 tai 30). Se on uskomaton aine kaikille elollisille virustenkin hyökkäykseen. Itsesi voit nukuttaa sen avulla, jos huoli pennuista ja emosta on vienyt sinulta unen.

Pieniin - ja suuriinkin - pentujen kremppoihin auttavat niin Aconitum kuin Arnica kuin myös ensiaputipat. Arnica hoitaa kevyesti nyrjähdyksenkin kaltaiset vammat. Aconitum ja Arnica kuuluvat itsestään selvästi jokaiseen kotiapteekkiin.

Auringonhattu-uute (echinacea) on viisaiden intiaanien lahja meille itsekullekin tulehdusten parantamiseksi. Erilaisiin hauteisiin se on hyväksi laimennettuna (1/3 uutetta + 2/3 vettä): se vähentää kipua ja tervehdyttää. Tulehtuneeseen napaan olen kyllä käyttänyt täysin laimentamatonta uutetta.

Sisäisesti annettuna veteen sekoitettuna 2—3 tippaa pari kolme kertaa päivässä on oiva aine tulehdusten hoidossa. Se kelpaa mihin tahansa tulehdusvaivaan. Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia.

Pienet silmätulehdukset paranevat ilman antibiootteja, jotka on syytä varata vain tosisairauksiin. Euphrasia- ja Echinacea-tipat (Wala-tuotteita) vievät tulehduksen helposti. Tehoa voi lisätä Euphrasia-pillereillä (D6 tai D12 pari kertaa päivässä; pennulle riittää yksi pilleri).

Hyvin erikoista on ollut hoitaa Euphrasialla cherry eye (kirsikkasilmä) -tapauksia. Siinä silmärauhanen pullahtaa esiin, eikä sitä yleensä saa kuntoon muuta kuin leikkauksella. Aikuisen kissan cherry eye on usein saatu kuntoon Euphrasialla, ja kerran pennunkin silmä on kuntoutunut.

Pennulla on cherry eye. Se leikattiin, ja kissa voi hyvin. Yleensä leikattu silmä kuntoutuu eikä siitä ole ongelmia myöhemmin. Tässä tapauksessa auttoi Arnica leikkausjäljen paranemisessa.

Koristeellisen auringonhatun (Echinacea purpurea) ovat jo muinaiset intiaanit löytäneet.

Pennun ripuli on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Useimmiten lienee syynä sopimaton, liian vahva tehdasvalmisteinen ruoka. Raakaravinto ja kotona valmistettu ruoka (jauheliha, keitetty kala, broileri, mureke, katkaravut, kalkkuna, juusto, voi jne.) pitävät pennut terveinä.

Toinen seikka on hiekkavatien siisteys. Likaisten vatien välityksellä leviävät erilaiset vaaralliset pieneliöt. Sitä paitsi yksi vati ei riitä edes yhden kissan taloudessa!

Ripuliinkin on monenlaisia vaihtoehtoaineita. Niistä parhaimpia ovat Phosphorus (fosfori) D12 tai D30 ja Ipecacuanha (oksetusjuuri) D12 tai D30. Niitä voi antaa pari kertaa päivässä vuorotellen erikseen tai yhtä aikaa. Hyviä tuloksia on saatu kaikilla tavoilla.

Pentu valmistellaan kohti elämää

Aika vähän on kokemuksia kissojen homeopaattisesta madottamisesta. Abrotanum (aaprotti) D2 liuoksena (0,3 ml = 5 tippaa 3 x /pv kymmenenä päivänä) soveltuu matojen häätöön. Itse olen käyttänyt vain kemiallista madotusta, mutta olisi syytä kokeilla joskus lähiaikoina Abrotanumia.

Kissanpennun elämää voi melkoisesti järkyttää rokotus, koska se laskee immuniteettia. Ei ole mitenkään harvinaista, että vastikään rokotettu pentu sairastuu tai jopa kuolee uudessa kodissa. Se ei kestä stressiä eikä uuden kodin bakteeri- ja viruskantaa.

USA:n suurista kissaloista tuli meillekin tiuhaa rokotusta suosiva malli. Eläinlääketieteen edustajat ovat nyt USA:ssa huomanneet, että liika rokottaminen on jopa vaaraksi kissalle. Suomessa taajojen rokotusten puolesta puhuneet eläinlääkärit ovat lieventäneet kantaansa uusien tutkimusten myötä.

Pienissä kissaloissa voidaankin pentu rokottaa turvallisesti 12-viikkoisena. Rokotusvaurioita pystyy tehokkaasti estämään Thuja (tuija) D12:lla tai D30:llä (parina päivänä ennen rokotusta, rokotuspäivänä ja parina päivänä rokotuksen jälkeen 2 x 1—2 pilleriä/pv). Myös Siliceaa ja Sulfuria käytetään rokotusvaurioiden ennaltaehkäisyyn. Luonnollisesti tarpeellinen perusrokotussuoja on pidettävä kunnossa.

Erikoisesti on huomattava Ignatian arvo pentujaan kuljettavaa emokissaa rauhoitettaessa. Usein riittää 1—2 x 3 pilleriä D30:tä

Pilleri Ignatia D30:tä, ensiaputippa ja hyvät muistot kodista auttavat sopeutumaan uuteen kotiin. Turvallisesti kasvanut pentu on terve, levollinen ja onnellinen uudessa kodissaan.

Mirjam Numminen

http://www.ipsitilla.fi

Lähteet

Hunter Francis, First Aid for Pets

Macleod George, Cats: Homoeopathic remedies