Etusivulle
Muuta diabetes-asiaa

EP & GIC Arbiter Zmaragdus oli aikanaan näyttelyissäkin menestynyt burma. Vilkaise tästäkin! Kuva Esko Numminen.

Zmaragdus selätti diabeteksen

Diabetes on varsin tavallinen myös lemmikeillä. Kissoista joka 200:s sairastuu siihen. Syynä on yleensä liikalihavuus, joka vaanii lemmikkejämmekin. Ihminen ja koira ovat kuitenkin alttiimpia diabetekselle kuin kissa.

Zmaragdus on vanha kissa - viime joulukuussa 17-vuotias. Tauti iski kahdeksan vuotta sitten pulskaaan poikaan. Painoa oli pahimmillaan 7,5 kiloa. Leena Rastaalla, omistajalla, todellisella kissaihmisellä, alkoi pitkä hoitotovi, jonka nyt eläinlääkäri on vahvistanut onnistuneen.  

Miten tähän tulokseen on päästy?  

Luonnollisesti Leena testautti kissansa tunnollisesti kaikkina vuosina, jotta insuliinin tarve selvitettiin. Nyt viimeksi oli käytössä vajaa yksi yksikkö insuliinia, ja sekin oli liikaa. Senpä takia Zmaragdus oli päivän tiputuksessa ja tutkimuksissa.

Tärkeintä on ollut painon pudotus oikealla ruoalla. Paino on nyt viitisen kiloa. Hiilihydraatit nostavat veren sokeria ja insuliinin tarvetta sekä lisäksi vielä lihottavat. Diabeetikon raksut ovat suorastaan ravitsemuksen irvikuva. Onneksi nykyään on valmiita ruokia, joissa on vain yhden prosentin verran hiilihydraatteja. Ne käyvät erinomaisesti diabeetikolle, jos tällä ei ole muita häiriöitä.

Kannattiko tämä työ?

Leena on vuosia tarkkaillut kissansa päivittäistä vedenjuontia (normaalisti 0,3−0,5 dl painokiloa kohti), punninnut painon ja omin testein seurannut taudin tilaa. Mieltä varmaan lämmitti eläinlääkärin soitto kotiin seuraavana päivänä kissan kotiuduttua.

Sanoma oli se, että juuri painon hallinta eli ruokinta ja muu hoito ovat saavuttaneet täyden tuloksen. Sokeritauti on kukistettu. Eläinlääkäri povasi, että kissalla elinvuosia voi olla vielä runsaasti jäljellä. Kissa on jäntevä ja vahvalihaksinen eikä mikään voipunut vanhus. Bioteekin kalaöljykapselit aikanaan auttoivat luuston kuntoutumiseen ja muutenkin varmaan vahvistivat kissaa. Ne ovat käytössä edelleenkin.

Zmaragduksen sukulinjassa näyttää kulkevan pitkäikäisyysgeeni, joka osaltaan auttaa elämän kestossa. Kissojen kanssa puuhaillut ymmärtää, että vain rakkaus kissoihin saa tekemään tällaisen urakan. Muut kissaihmiset saavat toivoa oman lemmikkinsä elämään, eikä nukutus ole ainoa vaihtoehto lemmikin sairastuttua.

Mirjam Numminen

PS Eläinlääkäri on tarkkaillut Zmaragduksen tervehtymistä: sokeriarvot ovat pysyneet erinomaisina. Eläinlääkäri on rohkaissut eteenpäin ja varoittanut kissaa lihottamasta sopimattomalla ruoalla. Hyvä hoitotulos rohkaisee varmaan muitakin kissanomistajia.

11.1.2011