Sivukartta

Arbiter-kasvatuksen burmat testattu gangliosidoosin  varalta - negatiivisia

 

Tänään 27.7.2006 saimme tiedon Auburnin yliopistosta, että lähettämämme verinäytteet olivat negatiivisia eli normaaleja.

Testatut naaraamme

EC Bjelke's Danish Delight
EP & EC Bjelke's Yang

Didin puolisot

IC TC Paradise's Our Obsidian of Suomi
Harebell Harry Potter

Gangliosidoosi GM2 on neurologinen tietyn entsyymin puutteen aiheuttama sairaus (Lysosomal Storage Disease). Se periytyy resessiivisesti eli 25 % pennuista sairastuu tappavaan tautiin, 25 % on normaaleja eli negatiivisia ja 50 % on taudin kantajia, kun molemmat vanhemmat ovat kantajia. Resessiiviseen taudin periytymiseen kuuluu, että prosentit ovat laskennallisia. Yhtä hyvin voi olla pentue kokonaan sairastunut, kokonaan kantajia tai jopa kokonaan täysin terve sen mukaan, miten Luontoäiti asettelee geenit. 

Tauti puhkeaa 6-10 viikkoa vanhoilla pennuilla. Ensin sairastuneen pennun pää vapisee ja sitten takajalat pettävät. Muut oireet seuraavat vähitellen. Pentu kuolee 3-4 kuukauden ikään mennessä. Taudista ei ole mitään paranemisen tietä.

Robin Bryan, Chamsey-kasvattaja, törmäsi kesällä 2004 USA:ssa tautiin ensimmäisen kerran, kun eurooppalaisperäisten vanhempien kolme pentua sairastui. Määrätietoisella työllä saatiin selville taudin alkuperä ja tutkimus alkoi tri Bakerin johdolla Auburnin yliopistossa.

Kansainvälinen kasvattajien yhteistyö vie hyviin tuloksiin. Siitä kertovat korattien parissa tehdyn työn tulokset. On suuri apu, kun testi on käytettävissä. Valoa näkyy, vaikka joidenkin arvioiden mukaan jopa 20-25 % eurooppalaisista burmista on kantajia. Robin Bryan lohduttaa, ettei kenenkään pidä lamaantua eikä syyttää itseään, sillä taudin alkuperä on kaukana menneisyydessä.