Sivukartta  
Katso myös asiaan liittyvät muut jutut:  
Pentujen sairastuminen idiopaattiseen hyperlipidemiaan Hyperlipidemia-pentueen emolla toinen pentue
Pentueen kasvattaja tähdentää, että tätä ensimmäistä kertaa ilmitullutta tapausta käsitellään täysin yleisellä tasolla ketään syyllistämättä. Maailmalla ja Suomessa on tautiin saattanut menehtyä kissoja, pentuja ja kokonaisia pentueita kenenkään ymmärtämättä todellista syytä.
Hyperlipidemia eli hyperlipemia - äskettäin havaittu sairaus kissoilla

Kesällä 2008 syntyi burmapentue, jossa oli 7 pentua. Näistä oli kaksi vammaista (vesipää, vatsa-avanne, tynkäjalat) Kaksi oli alle 40-grammaista ja yksi alle 50-grammainen. Pennuista kaksi jäi henkiin. Toinen niistä nukutettiin kuusiviikkoisena. Yksi jäi elämään, mutta tällä on molemmissa silmissä operointia vaativa cherry eye (silmärauhasen esiinpullahdus),

Kasvattaja lähetti tuon nukutetun pennun tutkittavaksi Eviraan. Tutkimus osoitti, että pennulla oli hyperlipemia ja anemia, sydämen laajentuma ja krooninen toiminnanvajaus sekä vatsa-aortan veritulppa ja takaraajojen iskemia (verettömyys). Edelleen selvitetään, että kissoilla tunnetaan perinnöllinen alttius hyperlipemiaan. Pentuesisarukset tulisi tutkia sairauden varalta.

Uudesta asiasta ei löytynyt tietoja luotettavista kissakirjoistakaan, mutta internet tarjoaa apua. Tila on koirilla yleisempi (esim. beaglet). Tauti puhkeaa näillä 4 vuoden iässä Kissat sairastuvat 8-kuisina. Pahimmillaan tauti tappaa sairastuneen jo "imeväisikäisenä".

Eloonjäänyt pentu emonsa kanssa. Molemmissa silmissä cherry eye.

Miten periytyy?

Lemmikkien perinnöllisessä hyperlipidemiassa on paljon yhteisiä piirteitä ihmisten familiaalisen kombinoidun hyperlipidemian kanssa (ks. netistä). Ihmisillä tauti periytyy dominoivasti, kun taas kissojen perinnöllinen hyperlipidemia periytyy resessiivisesti. Siinä siis tarvitaan virhegeeni sekä emon että isän puolelta, kuten jo kissanomistajille tutussa hypokalemiassa.

Tämän burmapentueen isän isovanhemmat ovat Saksan-tuonti ja kolme suomalaista burmaa. Emo taas on Latvian-tuonti, ja isovanhemmat ovat Englannista, Saksasta sekä kaksi Australiasta. Kummankin puolen isovanhemmista on vähintään yksi virhegeenin kantaja.

Miten tästä eteenpäin?

Primaariseen eli perinnölliseen hyperlipidemiaan sairastuneet ovat vaikeita hoitaa ja lääkitä, joten sen kummemmin kantajia kuin sairastuneitakaan ei saisi käyttää siitokseen.

Miten löytää sairastuneen pennun sisaruksista virhegeenittömät?
Miten menetellään pentueiden kanssa, jonka vanhemmista jompikumpi on kantaja?

Veritestien löytäminen on vaikeaa. Ei ole vielä sellaista DNA-testiä, joka paljastaisi ihmisen periytyvän hyperlipidemian geenivirheen.

Ihmisillä - luonnollisesti myös kissoilla ja koirilla - on sekundaarista eli itseaiheutettua hyperlipidemiaa. Apua silloinkin etsitään oikeaoppisesta ruokavaliosta. Siinä on oikeaoppinen rasva tärkeää. Veren rasvoittumista tasaannuttamaan käytetään omega 3:a. Tuftsin yliopistossa professori Amy Marden varoitti jo 1970-luvulla rasvoittamasta kissoja ja koiria tarpeettomasti.

Juuri on ilmestynyt tri Juha Saltevon väitöskirja metabolisesta oireyhtymästä. Siinä tutkija toteaa, että ihmiskunta ajautuu hirvittävään tautisumaan. Voi lisätä, että vetääpä vielä lemmikkinsäkin mukanaan. On elintapojen muuttamisen aika. Saltevon mukaan siihen pitäisi käyttää jopa pakkokeinoja.

Burmien kasvattajana jää miettimään, olemmeko me kasvattajat syyllisiä tämän taudin puhkeamiseen rodussamme. Mehän haluamme oman näkemyksemme mukaista tyyppiä neuvottelematta luontoäidin kanssa. Pentujen vammat viittaavat vahvasti USA:ssa luotuun kovasti vialliseen moderniin burmaan.

Burmien uudesta taudista on kerrottu latvialaiselle kasvattajalle, ruotsalaiselle burmakasvattaja-kissatuomarille ja tanskalaiselle pitkän linjan burmakasvattajalle. Lääkäri, kissoihin syvästi perehtynyt kissatuomari täällä Suomessa syventyy vasta löydetyn taudin olemukseen.

Suurkiitoksen ansaitsee kasvattaja, joka lähetti kuolleen pennun tutkittavaksi. Kasvattaja edelleen ansaitsee kiitosta, koska hän haluaa tiedon leviävän. Ilman avoimuutta hänen sanojensa mukaan emme koskaan kasvata terveitä burmia.

PS 1 Tämän uutisen laatimiseen pakotti Eviran pitkällinen taudin selittely. Kirjoittaja on ollut hankkimassa kasvattajan apuna naarasta Suomeen. Kaikki tekstin asiat pohjautuvat eläinlääketieteellisiin artikkeleihin ympäri maailmaa. Lisäksi omassa kasvatuksessa kirjoittaja on nähnyt paljon tämän ihmisen kehittämän rodun heikkouksia. Myös esille tulevien isovanhempien taustoissa on paljon Arbiter-kissalan jälkeläisiä ja tuonteja. Olisi suuri asia kasvatuksen kannalta saada selvitetyksi, onko siitoskissoissamme perinnöllisen hyperlipidemian kantajia.
PS 2 Tänään 6.10. eloon jääneen pennun kirsikkasilmät operoitiin. Veressä lääkärin mukaan silmin nähden paljon rasvaa. Ravitsemuksella pentua yritetään auttaa (nahatonta keitettyä broilerinrintaa, keitettyä seitiä, keitettyä kananmunanvalkuaista, raejuustoa ja omega 3:a).

Eviran raportin lisäksi uutisessa tietoja mm. seuraavista asiantuntija-artikkeleista:

http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&C=189&A=2660&S=0
http://veterinarymedicine.dvm360.com/vetmed/Medicine/Hyperlipidemia-in-dogs-and-cats/ArticleStandard/Article/detail/456193
http://www.sydanliitto.fi/sydan_lehti/sydan_2_06/fi_FI/triglyseridit/
http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=nix00314
http://www.antechdiagnostics.com/clients/antechNews/2008/jan08_01.htm
http://www.newmanveterinary.com/Hyperlipidemia.html
http://journals.tubitak.gov.tr/veterinary/issues/vet-08-32-5/vet-32-5-12-0704-7.pdf 

 

 

5.10.2008

6.10.2008

7.10.2008