Ipsitilla Ajatusharhoja Rafaelon kiusaus (resepti) Kiireisen emännän keitos

Kissalle terveellistä ruokaa kuppiin

Ruokinnan sietämätön keveys

Koirien ja niiden ruokinnan asiantuntija, elintarvikealan ammattilainen J.A.U. Yrjölä on kirjoittanut innokkaasti mm. koiralehtiin. Hänen mukaansa väite ?Olet mitä syöt" pätee myös koiriin. Yrjölä esittää, että neuvontajärjestöjen tulisi tehdä valistustyötä niin koirien kuin kissojen ravitsemuksen parantamiseksi samalla tavoin kuin martat yrittävät parantaa ihmisten ravitsemustietoa.

Monet perinnölliset alttiudet puhkeavat taudeiksi ja vioiksi, kun ravitsemus ei ole lajille tyypillistä. Kissa on vielä koiraa vaateliaampi ruokittava, koska se on ?puhdas" lihansyöjä.

Mitä tarjoaa teollinen ruoka?

Eläimen omistaja uskoo ostavansa lemmikilleen kokonaista kanaa, valitsevansa naudanlihaviipaleita, tuoretta viljaa ja koko ravintovalikoiman, jonka hän luulee lemmikilleen kuuluvan. Mainostajat taas lupaavat täydellisen ravitsemuksen ja ovat tehneet työnsä hyvin.

Lemmikit saavat eläinten aivoja, lampaiden mahoja, ruokatorvia, jänteitä, kananpäitä eli teurasjätteitä, eltaantunutta viljaa, liikenneonnettomuudessa kuolleiden eläinten ruhoja, itsestään kuolleita eläimiä kaikkine hormoneineen ja antibiootteineen. Pahimmassa tapauksessa ruokaan joutuvat lajitoveritkin nukutusaineineen, kirjoittaa eläinten asianajaja Tina Perry (Animal Protection Institute). Eläinruokiin käytetään siis ihmisille kelpaamattomat ruhot ja ruhojen osat sekä muut ravitsemusaineet.

Jokaisen nenään on lehahtanut kuivaruokapussista rasvan hajua, joka innostaa kissan syömään, mutta jonka alkuperää on vaikea aavistaa. Osa kissoista suorastaan hurmaantuu eikä muu ruoka maita sen jälkeen, kuten kävi meidänkin nuorelle naaraalle. Hajustettu rasva on eläinrasvaa, laardia, ihmisravinnoksi kelpaamattomia vanhentuneita öljyjä ja käytettyä ravintolarasvaa, joka kerätään suuriin peltitynnyreihin viikkojen ja kuukausien aikana, säilytetään millaisissa lämpötiloissa tahansa ja myydään edelleen käsiteltäväksi. Näin ei tietysti menetellä Suomessa, mutta eihän täällä paljon tehdä kissanruokaakaan.

Kaikkien raaka-aineiden todellisen tehokäytön takaavat suuret monikansalliset yhtiöt, joihin kuuluvat myös eläinruoan valmistajat (esim. Colgate-Palmolive: Hill=s Science Diet Pet Food). Markkinatalouden korkein päämäärä on tuottaa hyvää taloudellista tulosta mahdollisimman alhaisilla kuluilla.

Lisäksi mutkikkaat valmistusmenetelmät, prosessit, lisäaineet ja säilytysaineet vievät siihen, ettei ruoassa ole mitään luonnonmukaista ja alkuperäistä. Lemmikkieläinten ruoat ovat todellisia prosessoinnin mestarinäytteitä. Etenkin kuivamuonat täytyy säilöä niin, ettei niihin tule hometta. Erittäin vaarallista on antaa pennuille ohjeiden mukaan kostutettua kuivamuonaa, koska se vähänkin aikaa lautasella oltuaan pahenee.

Kissa kärsii myös liiallisesta hiilihydraattimäärästä, eikä se pysty hyödyntämään kasviperäistä proteiinia. Siitä huolimatta teollisuus sitä käyttää, koska vilja ja soija (kasviproteiinia) ovat halpoja valmisruoan raaka-aineita. Kyseenalainen ruokinta tuottaa Tina Perryn mukaan munuaistautia, maksavikoja, syöpää, sydäntauteja, allergiaa, niveltulehduksia, liikalihavuutta, hammastauteja jne.

Mitä kotiruoka oikein on?

Usein ihmetellään, mitä se kissan kotiruoka oikein on. Se on kissoille tarkoituksellisesti valmistettua ruokaa, mutta se voi olla myös ihmisille tarkoitettua ruokaa, joka sopii kissoillekin. Moni kissa popsii perheen liha- ja kalaruokia, kunhan niissä ei ole liikaa suolaa ja mausteita. Kissan kotiruokaa ovat kala, liha, katkaravut yms. sellaisenaan. Kotiruokiin kuuluvat oikeastaan kaikki muut paitsi kissojen valmisruoat.

Tärkeää on ymmärtää kissan ravitsemukselliset tarpeet. Silmä kehittyy ajan myötä ja huomaa kissan voinnin. Ruokintataitoihin kuuluu kyky nähdä, miten kissa tulee toimeen saamallaan ravinnolla vai täytyykö jotakin muuttaa. Ajan myötä kehittyy kissansa asiantuntijaksi.

Miten perheemme yhdeksän kissaa syövät?

Ruoka-aineiden kulutus ja ruokinnan hinta (markkoina)/vuosi

Raaka-aine

Määrä

à-hinta

Yhteensä

jauheliha

120 kg

35,-

4.200,-

broilerit

90 kpl

24,-

2.160,-

katkaravut

60 kg

50,-

3.000,-

kalkkunanpaisti

95 kg

50,-

4.750,-

sei

183 pkt

15,-

2.745,-

maksa

3 kg

15,-

45,-

kananmunat

6 kg

12,-

72,-

kauraryynit

2 - 3 kg

6,-

12,-

Sheba (kana)

400 rs

4,90

1.960,-

kuivamuona

10 kg

40,-

400,-

Pirskatti

54 prk

40,-

2.160,-

Efa Tabs forte

9 prk

130,-

1.170,-

9 kissan ruoka vuodessa

22.674,-
9 kissan ruoka kuukaudessa 1.890,-
Yhden kissan ruoka vuodessa 2.519,-
Yhden kissan ruoka kuukaudessa 210,-

Muun ruoan kulutus on vähäistä: "makupaloiksi" juustonnokareita, voinmuruja, savukalaa tms.

Ruoan jakautuminen

-13,5-vuotias: mureke pääruokana, jauheliha, broileri, kalkkunanpaisti, vain vähän muuta

-yli 13-vuotias: kala, katkaravut, Sheba, kuivamuona, kalkkunanpaisti, vain vähän muuta

-9-vuotias: broileri, mureke, kalkkunanpaisti, vain vähän muuta

-9-vuotias: jauheliha, Sheba, kala, kalkkunanpaisti, vain vähän muuta 

-8-vuotias: broileri, jauheliha, mureke, kalkkunanpaisti, kala, vain vähän muuta

-7-vuotias: mureke, broileri, kalkkunanpaisti, katkaravut, Sheba, vain vähän muuta

-3,5-vuotias: broileri, kala, kalkkunanpaisti, katkaravut, jauheliha, vähän Shebaa, ei muuta

-1,5-vuotias: jauheliha, broileri, kala, katkaravut, kalkkunanpaisti, ei muuta

-1,5-vuotias: kuivamuona, jauheliha, kala, ruokaremontti tarpeen!

Mitä tästä ruokinnasta on seurannut?

Tärkeintä on kissojen terveys. Näiden yhdeksän kanssa lääkäriä on pääasiassa tarvittu rokotuksissa, hammaskiven poistossa, testeissä ja synnytykseen liittyvissä seikoissa sekä kastroinnissa ja steriloinnissa. Hammaskiveäkin on ilmaantunut entistä vähemmän, kun olemme siirtyneet yhä luonnonmukaisempaan ravintoon.

Terveysseikoissa lääkärin avun tarve on ollut todella harvinaista. Yhdeksänvuotiaalla naaraalla on kerran ollut bakteereita virtsassa. Yli 30 vuoteen ei yhdelläkään kissallamme ole ollut varsinaisia virtsatieongelmia. Yksi leikattu naaraamme (13,5-vuotias) on uudelleen jouduttu leikkaamaan kohtutulehduksen vuoksi. Samalla kissalla on ollut hormonaalisia häiriöitä. Yhdelläkään leikkaamattomalla kissallamme ei ole ollut kohtutulehdusta. Kissoja meillä on 30 vuoden aikana ollut 18 yksilöä.

Erikoista on, ettei tätä nykyä yhdenkään vatsa temppuile. Myös anaalirauhaset toimivat, kun vatsakin toimii. Kun aiemmin syötiin valmisruokaa enemmän, jonkun vatsa oli silloin tällöin sekaisin. Silmien vetistäminen on ylen harvinaista, ja muutenkin tunnutaan olevan hyvässä kunnossa.

Kotiruoan valmistaminen ja tarjoileminen vievät aikaa, mutta vastapainoksi ei ole huolta sairaista kissoista. Systeemimme mukaan yhden kissan ruoka maksaa 210,- kuukaudessa (2.519,- vuodessa). En tiedä, onko se paljon vai vähän ja mitä valmisruoilla ruokkiminen maksaisi. Olisi ihan hyvä verrata erilaisia systeemejä myös taloudellisesti.

Mielestäni on eläinrääkkäystä hoitaa eläimiä niiden lajille kuulumattomalla tavalla. Tietysti väite on vahva, koska emme osaa itseämmekään oikein hoitaa ja ravita. Markkinatalouden voimat ja tietojen hajanaisuus hämmentävät tavallisen kuluttajan. Onneksi maailmassa on valveutuneita rotuyhdistyksiä (etenkin koirapuolella), eettisiä eläinlääkäreitä, ruoka-asioihin paneutuneita asiantuntijoita sekä muita eläimiä ja elämää arvostavia tahoja. Internet on tuonut tässä mielessä tiedon valtatien etsivän ulottuville.

Mirjam Numminen

Lähteet

Perry, Tina, What=s Really for Dinner? The Truth About Commercial Pet Food.. Animal Protection Institute. The Animals= Agenda

What=s Really in Pet Foods. An API investigative Report. Animal Protection Institute

Yrjölä J.A.U., Koirien ruokinnan perusteita. SuKoKa