Ipsitilla

Kymmenen homeopaattisen aineen kotiapteekki ensiavuksi

Homeopatian luojana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia (1755 - 1843), joka toisinajattelijana ryhtyi etsimään hoitokeinoja kovin myrkyllisten lääkkeiden vastapainoksi. Jo antiikin ajoilta on peräisin "kaltainen parantaa kaltaisen" -periaate. Esimerkiksi oksetusjuuri saa terveen ihmisen voimaan pahoin, kun taas siitä potensoitu homeopaattinen Ipecacuanha auttaa pahoinvointiin.

Homeopaattiset aineet valmistetaan niin kasvi- ja eläinkunnasta kuin myös mineraaleista. Myös käytetään tapettuja taudinaiheuttajia (nosodit). Potensointi eli liudentaminen tekee ne hyvin vaarattomiksi. Esimerkiksi Aconitum D 6:ssa on Aconitumia eli ukonhattua 1/1.000.000!

Homeopaattiset aineet valmistetaan tavallisimmin rakeiksi. Rakeiden annetaan liueta suussa kielen alla. Niiden ottamisesta on oltava ruoka-aikaan tai ruoka-ajasta puoli tuntia, mutta ruoka-aikaan ei lääkintää tarvitse mitenkään sitoa. Aikuisen annos on 5 ja lapsen 3 pilleriä.

Akuutissa tapauksessa ainetta otetaan 2 - 3 kertaa tunnin välein päivänä parina. Usein auttaa kerta-annos. Aina on pidettävä mielessä, että tarvittaessa on käännyttävä lääkärin puoleen. Krooniset krempat vaativat aina asiantuntijaa.

Aconitum napellus (ukonhattu)

Aconitum on nopeasti alkavien fyysisten ja psyykkisten vaivojen ykkösaine. Aconitumin oireisiin kuuluu olla kuiva kylmä tuuli, joka laukaisee kuumeen, kurkkukivun ja yskän. Yhtä hyvin veto ja kylmyys tulehduttavat silmät ja saavat aikaan virtsatieinfektion. Samalla tapaa syntyy kolmoishermosärky eli trigeminus neuralgia. Korkeassa kuumeessa ei hikoiluta mutta hikoileminen helpottaa. Potilaalla on jano.

Erityisesti on huomattava, että Aconitum auttaa myös erilaisissa pelkotiloissa, paniikkikohtauksissa ja sokeissa, eli se on todella mielen ja ruumiin ensiapuaine. Aconitum D 12 saattaa auttaa syvään rauhalliseen uneen.

Aconitumin voimaa tehostaa suuhun suoraan tiputetut pari kolme tippaa Bachin rescue remedyä. Se onkin esimerkiksi ambulanssien ensiapuaine maailmalla.

Bachin kukkauutteet tehdään Englannin puhtaalla maaseudulla puhtaista ja myrkyttömistä kasveista. Aurinkoisena päivänä kukat ovat puhtaassa lähdevedessä ja aurinko siirtää energiaa siihen. Tohtori Bach kehitteli kukkauutteensa 1900-luvun alkupuolella maailman kaikkien ihmisten iloksi.

Allium cepa (sipuli)

Perinteisesti sipulia on käytetty vilustumisoireessa. Homeopaattinen Allium cepa auttaa vetisessä kovassa nuhassa, jossa nenästä tuleva erite kirvelee ja haavoittaa nenää. Silmät punertavat ja vuotavat mutta niitä ei kirvele. Sidekalvotulehdusta voi olla. Myös heinänuhassa Allium cepaa käytetään menestyksellisesti. Kipua voi olla kurkussa ja rinnassa. Viileä huone, kylmät juomat ja kääreet helpottavat.

Apis mellifica (mehiläinen)

Apis on sangen monikäyttöinen aine: oireiden yhteydessä on turvotusta, kutinaa ja polttavaa kipua. Oireisiin kuuluvat myös janottomuus ja hikoilemattomuus.

Erilaiset tulehdustilat, virtsarakon tulehdus, nielutulehdus, nivelturvotus, paiseet, operaatioiden jälkitilat ja rasitusvammat saattavat hyötyä Apiksesta. Suuri ryhmä ovat erilaiset yliherkkyysreaktiot: nokkosrokko, hyönteisten puremat, ruoka- ja lääkeaineallergiat.

Hyönteisallergiaan voi ennaltaehkäisevästi ottaa annoksen pari Apista.

Arnica montana (arnikki)

Myrkytön arnikki kasvaa Alpeilla. Sitä nimitetään "kaatumisruohoksi", koska siitä tehty tee parantaa loukkaantumisvammoja. Tohtori Phyllis Speight nimittelee Arnicaa Jumalan suurimmaksi lahjaksi ihmiskunnalle.

Tohtori kirjoittaa "Arnica"-kirjansa kannessa: "Ihmeellinen lääkeaine väsymykseen ja uupumukseen etenkin kun ne johtuvat työnarkomaniasta tai lihasten rasituksesta. Arnica poistaa usein kaikki putoamisten, iskujen ja tapaturmien seuraamukset." Taitaisiko selkeämmin sanoa?

Arnica on juuri ensiapuaine kaikissa onnettomuuksissa: ruhjeissa, verenvuodoissa, nyrjähdyksissä, tajuttomuustiloissa ja sokeissa. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Esimerkiksi palovammoissa voi ensin antaa Arnicaa ja sen jälkeen Aconitumia.

Arnica on äärettömän tärkeä aine kirurgisiin operaatioihin valmistauduttaessa, olkoon sitten kyseessä hammaslääkärissä käynti tai leikkaus. Ennalta parina päivänä, operaatiopäivänä ja jälkeenpäin muutamana päivänä tarpeen mukaan otettu Arnica puolittaa raihnaan olon. Synnytyksissä Arnica vähentää verenvuotoja ja virkistää..

Usein Arnicasta suuren avun saavat ihmiset eivät mielellään päästä lääkäriä lähelle, koska vaivat paranevat "kyllä se siitä" -tyylillä. Arnica suo heille helpotusta sydämen, lihasten ja nivelten ylirasitustiloihin sekä puristavaa päänsärkyyn, johon on kymmenittäin muitakin aineita. Myös unettomuus saattaa helpottua.

Belladonna (lemmonmarja)

Belladonna-oireet tulevat ja menevät yhtäkkiä. Niihin kuuluvat punoitus, turvotus, kuumotus, pulsoivat kivut, nopea pulssi, painon tunne rinnassa ja valonarat silmät.

Belladonnaa käytetään kuumeessa, angiinassa (kurkku ahdas, vaikea niellä), tulirokossa, niveltulehduksessa ja muissa akuuteissa tulehduksissa, auringonpistossa, vilustumisessa ja monessa muussa akuutissa vaivassa.

Bryonia alba (koirannauris)

Pieninkin liike sattuu, sillä Bryonia-potilaassa ovat kuivia limakalvot, suojakalvot, lihakset ja nivelkapselit. Hän juo paljon vettä aterialla. Vaivoja ovat influenssa, flunssa, vilustuminen, kuiva yskä, päänsärky, kuiva keuhkoputken tulehdus (Bryonia ykkösaine), poskiontelotulehdus, keuhkopussin tulehdus ja erilaiset vatsaongelmat (ummetus ja ripuli käsi kädessä). Nivelet voivat olla turvonneet ja kuumat. Vaivoja yleensä pahentavat lämpö ja kosketus, mutta lepo ja viileys helpottavat.

Ferrum phosphoricum

Käytetään moninaisiin tulehdus- ja kuumesairauksiin. Alueita ovat esimerkiksi hengitystietulehdukset, korvatulehdukset, flunssa, ruokahaluttomuus sekä väsymys ja anemia. Kuuma ja kylmä pahentavat - tasainen lämpö paras.

Ipecacuanha (oksetusjuuri)

Kaikissa Ipecacuanhan helpottamissa sairauksissa esiintyy pahoinvointia ja oksentelua. Ipecacuanha auttaa hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan vaivoissa. Hinkuyskä ja kouristuksenomaiset yskänpuuskat, keuhkoputkentulehdus, vatsaflunssa ja raskaudenajan jatkuva pahoinvointi ovat Ipecacuanhan aluetta. Rasva, jäätelö, hedelmätkin yms. voivat aiheuttaa vatsakatarrin, josta seuraa vetistä tai veristä ripulia. Myös heinänuhassa Ipecacuanha saattaa helpottaa. Kieli säilyy kirkkaana (ei katetta). Lepo ja raitis ilma helpottavat. Oman kokemuksen mukaan Ipecacuanha on erinomainen aine myös matka-apteekissa outojen ruokien varalta.

Nux vomica (ketunkakku)

Nux vomica helpottaa usein silloin kun ihminen syö tai juo tai valvoo tai työskentelee liikaa eli elää kiihkeää elämää.

Nux vomican käyttökohteisiin kuuluvat monenlaiset vatsavaivat: ummetus, ripuli, ilmavaivat, röyhtäily, vatsakrampit, raskausajan pahoinvointi, peräpukamat. Pahoinvointi tulee 2 - 3 tunnin kuluttua ruokailusta. Edelleen Nux vomican alueita ovat depressio, stressi, erilaiset neuralagiat, flunssa, päänsärky ja vastasyntyneiden koliikki. Alkoholi, kahvi ja sipuli pahentavat tilannetta. Lyhyt uni ja lämmin huone helpottavat.

Urtica urens (nokkonen)

Nokkosta on monin tavoin käytetty lääkinnässä, ravitsemuksessa ja jopa vaatteiden materiaalina. Homeoopaattinen nokkonen eli Urtica auttaa samankaltaisuuslain mukaan nokkosrokossa eli urtikariassa, olkoon sen aiheuttanut nokkonen, kalaruoka, ravut tms. Ihoa kutittaa ja se punoittaa. Urtica on erittäin tehokas ensimmäisen asteen palovammoissa, kun sitä ottaa annoksen tai pari aivan heti. Urtica on siis keittiön perustarvikkeita.

Urtica voi auttaa myös reumaattisissa kivuissa, etenkin jos kostea, kylmä ja lumiräntäinen sää tuntuu luissa ja ytimissä. Kihtiin ja myös munuaiskiviin etsitään apua Urticasta.

Erittäin tärkeä, mutta usein unohdettu alue on Urtica D 6:n maidontuottamiskyky. Olkoon ihmisäiti tai eläinemo kyseessä, maito lähes aina laskeutuu sillä rauhasiin.

Vinkki

Aloita flunssan hoito HETI ensioireista: ota pari kertaa Aconitumia tunnin välein, liuota vesilasissa 10 Belladonna-pilleriä ja hörpi vesi pienin kulauksin tunnin kuluessa. Tarvittaessa tee toinen Belladonna-lasi. Parasta on vetäytyä peiton alle lepoon. Usein olet terve jo herättyäsi. Jatka Allium cepalla, jos nenä niiskuu. Erinomaiseksi hoidoksi on osoittautunut myös vuorotelleen annettuna Ferrum phosphoricum ja Bryonia (Gert Eselböck). Sittenpä jo onkin asiaa homeopaatille tai lääkärille tai molemmille, jos flunssa jatkaa matkaansa eri onteloihin.