Sivukartta
22.5.2007

RAVITSEMUKSESTA TERVEYTTÄ JA PITKÄÄ IKÄÄ

Geeneistämme huolimatta meistä itsestämme riippuu pitkälti, millaiseksi teemme elämämme. Oikein valitsemastamme ravitsemuksesta saamme terveyttä ja pitkää ikää. Pyrkimyksiämme auttavat päivittäin puolen tunnin kävely, 7–8 tunnin yöuni ja positiivinen mieli.

Puolet energiastamme hiilihydraateista

Asiantuntijat suosittelevat päivittäin jopa 9 kourallista (= ½–1 kg) kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Valinnanvaraa on runsaasti: tavanomaiset kasvikset, erilaiset kaalit, tomaatti, kurkku, sipuli, koti- ja ulkomaiset hedelmät, erinomaiset suomalaiset marjat…

Suomalaisten ainoa kasvis tahtoo olla peruna (makkaran kyytipoikana), mutta elimistömme saa paljon enemmän ravinteita, kun ennakkoluulottomasti lavennamme lautasemme antia. Päivittäin tulisi syödä vähintään viittä eri väriä kasviksia ja hedelmiä.

Viljatuotteista palvelevat elimistöä parhaiten rouheiset täysjyvätuotteet (ruis ja speltti) sekä kaura ja tumma riisi. Valkoiset hiilihydraatit kuuluvat unohdettavien listalle: vehnä, valkoinen riisi, makaronit, sokeri… Vatsaa aktivoivat kuidut tulevat aamuisesta kaura-kauralesepuurosta, täysjyväleivästä, kasveista, hedelmistä ja marjoista. Tarvittaessa auttaa runsas teelusikallinen psyllium-rouhetta lasillisessa vettä.

Neljännes energiastamme proteiineista

Erinomaisia proteiineja ovat kala vähintään 3–4 kertaa viikossa, kohtuullisesti käytettyinä äyriäiset, siipikarja, vähärasvainen liha, riista, kananmunat, vähärasvaiset maitotuotteet sekä soijatuotteet.

Neljännes energiastamme tähdellisistä rasvoista

Terveyttä edistäviä tyydyttämättömiä rasvoja ovat oliivi-, rypsi- ja camelina-öljy. Jokaiseen päivään tulisi kuulua 30 g pähkinöitä. Kaloista saatava omega 3 on tärkeimpiä ihmistä monipuolisesti rakentavia aineita. Eläinperäiset tyydyttyneet rasvathan tukkivat verisuonistoa. Lihasta liika rasva on syytä poistaa jo siksikin, ettemme kevyen työmme takia tarvitse lisää kaloreita. Oivallista voitakin on syytä käyttää vain mausteenomaisesti.

Muistettavaa

1 Aamiainen, lounas ja päivällinen ovat pääateriat. Halkaisijaltaan 23-senttisestä lautasesta peitetään reilusti yli puolet kasviksilla ja lisätään kämmenen kokoinen proteiini (mukana rasva). Tarpeen mukaan 2–3 välipalaa. Niissäkin on muistettava terveellisyys.

2 Ateriat ajoitetaan niin, ettei nälkä koskaan yllätä.

3 Kasvispakasteet ovat erittäin käyttökelpoisia ja helppoja, jopa tuoreempia kuin tuorekasvikset.

4 Parisen litraa vettä pitää koko elimistön, niin vatsan kuin silmät, kunnossa. Teessä on paljon elimistöä suojaavia aineita, eikä kahvikaan ole pahaksi kohtuullisesti käytettynä. Makeannälkään käy aito tumma suklaa.

5 On turha lihottaa alkoholilla itseään. Alkoholi sitä paitsi heikentää myös yöunta.

6 Käytä ehdottomasti omega 3:a, jos et syö riittävästi kalaa. Lisäravinteet voivat hyödyttää varsin paljon.

7 Oikein syömällä linjatkin pysyvät kunnossa. Naisten vyötärön ei tulisi olla yli 80 cm eikä miesten yli 90 cm. Hyvä olo ja terveys ovat tavoitteena.