Ipsitilla

Kissankin hierontaa voisi kokeilla

Hieronta on kaikkein vanhimpia parannusmenetelmiä; intialainen Ayurveda-kirjoitus 2700 Ekr. kertoo hieronnan olleen tunnettu hoitomuoto. Jopa vaistonvaraisesti itsekukin sivelee ja painaa kipeää kohtaa. Kissa nuolee kipeää paikkaa ja saa näin veren kiertämään. Todennäköisesti se myös nuolemalla rentouttaa lihaksiaan.

 

Hierontahetkestä tulee hierojan ja kissan yhteinen tapahtuma.

 

Hierontaotteita on viisi

Sivelyotteessa käsi liukuu ihon pintaa pitkin ja mukautuu käsiteltävän kudosalueen muotoon. Raajoissa sivellään kehon keskiosiin päin. Kevyt sively on pinnallista sivelyä ja voimakkaampi taas syvää sivelyä.

Sively totuttaa hierottavan hoitajan kosketukseen. Sivelyote myös rentouttaa ja lievittää kipua sekä edistää laskimoverenkiertoa ja imunesteen kulkua.

Hankausotteessa hieroja painaa kudoksia ympyrämäisellä liikkeellä alla olevaa luuta vastaan. Ote ei liu'u ihon pinnalla, vaan hoitajan käsi ja alla oleva lihas liikkuvat kiinteästi yhdessä. Hankausotteessa toimii koko käsi tai vaikkapa vain peukalo hoitoalueen koon ja halutun voimakkuuden mukaan.

Puserteluotteessa lihas kohotetaan alustastaan ja sitä puristetaan peukalon ja sormien tai sormien ja kämmenen tyven välissä lihassyihin nähden poikkisuunnassa. Kohottamiseen käyvät vain pitkänomaiset ja kapeat lihakset.

Taputusotteessa kevyesti, nopeina sarjoina taputetaan sormet ja ranteet rentoina. Onnistunut taputus ei satu eikä tunnu epämiellyttävältä, vaan laajentaa pintaverisuonia ja lisää ihon verenkiertoa.

Ravisteluotteessa lihasta, lihasryhmää tai koko raajaa ravistellaan lihasten ollessa rentoina. Ravistelu rentouttaa ja elvyttää kudosnesteiden kiertoa.

Hieronnasta on apua moneen lähtöön

Hieronnalla saadaan aineenvaihdunta vilkastumaan. Kudosten läpäisevyys lisääntyy, mikroverenkierto avartuu ja entsyymit vapautuvat. Myös pehmytkudosten joustavuus lisääntyy.

Erittäin kiinnostava on tieto, että kiinnikkeiden synty estyy vammojen jälkeen. Hieronta pystyy myös "rikkomaan" arpikudoksia ja kiinnikkeitä.

Hermostokin hyötyy hieronnasta. Kissa rentoutuu ja endorfiinia alkaa erittyä. Kipu lievenee, ja automaattinen hermosto tasapainottuu.

Kissa määrää hieronnan laadun

Varminta on aloittaa maltillisesti, jotta yhteistyö alkaisi sujua rauhanomaisesti. Paras hieronta-alusta on sylisi, johon voit levittää vaikkapa froteepyyhkeen, jos siltä tuntuu. Sivelyote sopii kaikille kissoille, mutta luonnollisesti vain tervettä kissaa voi varsinaisesti hieroa.

Etenkin ikääntynyt kissa hyötyy hieronnasta, kun vuodet ja ehkä reumatismikin kangistavat raajoja. Kissasi kertoo, mikä siitä tuntuu hyvältä.

Itse asiassa on sivelyote hyvin lähellä kissan silittelyä. Sivellessäsi kissaasi löydät apua tarvitsevat kohdat ja kipeytynyttä lihasta kuumottaa. Kissan luottohenkilö voi vähitellen laajentaa hierontaa kaikkiin hieronnan lajeihin: hankausotteeseen, pusertelu-, taputus- ja ravisteluotteeseen - kaikki kuitenkin kissan ehdoilla.