Ipsitilla

Homeopaattiset pillerit ovat pieniä ruokosokerirakeita. Hoitava aine on ruiskutettu niiden pintaan. Kissalle annettaessa ne kannattaa tiputtaa lääkeruiskuun ja vetää sinne vettä 1 - 2 ml. Rakeet liukenevat 10 - 15 minuutissa. Ennen kuin lähtee kokeilemaan, kannattaa etsiä tietoja. Homeopaattisilla aineilla ei pysty tekemään tuhoa, mutta taitamattomalla käytöllä tulokset jäävät saavuttamatta. Kissan kerta-annos on 3 pilleriä, pennun 1 pilleri. Älä kuitenkaan ota rakeita metallilusikkaan, vaikka valokuvaaja on tässä niin tehnyt.

Homeopatia - maailmassa laajalle levinnyt hoitomuoto

Homeopatian isä, kokenut saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann (1755 - 1843) oli suuresti huolissaan silloisten lääkkeiden myrkyllisyydestä ja potilaidensa tilasta. Vuonna 1796 Hahnemann huomasi, että jos terve ihminen ottaa kiinankuorta (kiniiniä), hän saa oireita, mm. kuumeen. Tohtori järkeili kokemustensa pohjalta, että se, mikä terveellä ihmisellä aiheuttaa oireita, saattaa pieninä määrinä sairaalta poistaa oireet. Näin vältettäisiin lääkkeiden myrkyllisyys.

Simile-lain (samankaltaisuus-laki) mukaan onkin siis mahdollista, että jos jokin aine tuo esiin jonkin oireen terveessä ihmisessä, samankaltainen oire sairaassa parannetaan samalla aineella. Tästä on hyvä esimerkki Ipecacuanha (oksetusjuuri). Jos sitä nauttii, alkaa voida pahoin. Pahoinvoipa taas usein saa homeopaattisista Ipecacuanha-pillereistä oivan avun vaivoihinsa.

Mitä homeopatia on?

Myös myrkylliset aineet on voitu ottaa käyttöön, kun homeopaattiset aineet on liudennettu eli potensoitu niin, ettei niissä ole myrkyllistä ainetta molekyylinkään vertaa jäljellä. D6:ssa on lääkeainetta suhteessa 1:1 000 000 (numero ilmoittaa jakajan nollien määrää). Sitä potenssia kuten myös D12:ta ja 30:tä voidaan käyttää turvallisin mielin; korkeammat potenssit on syytä jättää ammattilaisten käyttöön.

Erinomainen esimerkki on puutarhoissamme kasvava tappavan myrkyllinen Aconitum napellus, ukonhattu, joka homeopaattiseksi aineeksi potensoituna tuo päivittäin avun miljoonille maapallolla. Niin elohopea kuin käärmemyrkytkin lievittävät turvallisesti monia oireita. Mitä enemmän on nollia jakajassa, sitä vähemmän on ainetta valmisteessa. Eri potensseja käytetään erityyppisiin oireisiin. Lähes kaikki aineet on kokeiltu terveillä eri-ikäisillä ihmisillä. Testattaessa ei ole käytetty eläimiä.

Homeopaattiset aineet saadaan kasvikunnasta (Chamomilla 'kamomilla', Avena sativa 'kaura'), eläinkunnasta (Apis mellifica 'mehiläinen', Lachesis 'surucucu-käärme') ja mineraaleista (Silicea 'pii', Mercurius solubilis Hahnemanni 'elohopea'). 

Homeopaattiset aineet saavat elimistön tervehdyttämään itse itsensä. Ne ovat tavallaan viestinviejiä, jotka aktivoivat elollisen elämänvoiman. Maailmankuulu tohtori Andrew Weill korostaa kirjassaan "Kahdeksan askelta terveyteen" kehon omaa spontaania parannusjärjestelmää, joka nykyisessä lääketieteessä on Weilin mukaan laiminlyöty. Homeopatian keskeinen kysymys on löytää oikea aine viestinviejäksi. Oikein valittu homeopaattinen aine vastaa hoidettavan sairauden kuvaa. Niinpä toinen nivelvaivainen tarvitsee avukseen aivan eri hoidon kuin toinen. Siinä on homeopatian vaikeus ja ihme.

Cactus grandiflorus (yönkuningatar) on yksi sydänoireiden aine.

Kannattaa etsiä tietoja, kun haluaa ruveta käyttämään homeopaattisia aineita. Suomessa alkaa olla homeopatian ammattilaisia. Joistakin yliopiston apteekeista, luontaistuotekaupoista, kuten myös kirjakaupoista, löytyy homeopaattisia kirjoja, ja kirjastoissakin on materiaalia.

Uudet asiat usein pelottavat, mutta pelko homeopatiaa kohtaan on turhaa. Aineet eivät voi ketään vioittaa. Sairaus jää paranematta, jos lukuisista homeopaattisista aineista on valittu väärin. Luonnollisestikaan homeopatia ei kykene kaikkeen taitavankaan käyttäjän käsissä, vaan se on yksi hoitomuoto. Eläimen omistaja päättää, minkä hoitomuodon hän kulloinkin valitsee.

Lemmikkien kanssa elävälle on kokenut perhe-eläinlääkäri kullan arvoinen. Valistunut omistaja saa tältä tietää, missä mennään. Myös homeopaatille on eläinlääkärin diagnoosi tärkeä. Hän saa vinkkejä, voidaanko yrittää parantaa potilasta vai helpotetaanko sairaan viime vaiheen elämää.

Miten homeopatia eläimillä toimii

Usean lemmikin kanssa elävälle lähes jokainen päivä tuo tilanteen, jossa voi ottaa homeopatian avuksi. Tervettä järkeä on hyvä käyttää niin itsensä kuin lemmikin hoidossa. Siten myös kissojen, koirien ja muidenkin vähäiset oireet voi omatoimisesti hoitaa vaikkapa homeopaattisesti. Krooniset tilat ovatkin sitten ammattilaisten asiaa. Kuitenkin on aina syytä pitää mielessä, että jos lemmikki on vakavasti sairas, tauti usein etenee hirvittävää vauhtia. Tällöin kiireesti lääkäriin!

Vuosia sitten Mimula-kissamme oli leikattu ja se oli äärettömän kovissa tuskissa. Myöhään perjantai-iltana oli mahdotonta päästä lääkäriin - olisimme halunneet vapauttaa kissamme tuskista. Tuolloin äkkiä tulivat mieleen pienet homeopatiapullot, joiden sisältöön en ollut vielä tutustunut kovinkaan syvällisesti. Pistin Mimulan suuhun pari Arnica-pilleriä. Ihmeeksemme kissa rauhoittuikin nukkumaan neljännestunnin kuluttua. Vielä seuraavana päivänä toistuivat sama tilanne ja hoito. Pillerit eivät voi olla plaseboa, koska potilaamme oli 9-vuotias burmankissa. Eläimethän eivät teeskentele.

Keskeisiä homeopaattisia aineita kissoille

Kaikki uusi hämmentää eikä tiedä, mitä pitäisi tehdä. Homeopatia ei ole poikkeus. Hyvä olisi aloitella vaikkapa seuraavilla aineilla ja näin kartuttaa kokemusta akuuteissa tapauksissa.

Tosipaikassa on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin, eläinhomeopaattiin tai eläinten luontaishoitajaan. Kaikki kroonikot kuuluvat ammattilaisille; diagnosointiin tarvitaan eläinlääkäri. Kroonisissa tapauksissa sopivan oireiden mukaisen hoidon löytäminen on haaste terapeutille ja hoito yleensä vie kauan. Mielenmalttia siis tarvitaan.

Aconitum napellus eli ukonhattu D30 on kaikissa sairauksissa ensimmäinen aine. Sitä voi aina hätätilassa antaa, samoin kuin ennen lääkäriin menoa (pelon poistamiseen) ja leikkauksissa.

Apis mellifica D12 tai D30 eli hunajamehiläinen on oiva aine kaikkiin turvotuksiin, hyönteisten pistoon, nokkosrokkoon ja silmien punerrukseen. Aluksi sitä voi antaa jopa tunnin välein jonkin kerran, sitten vielä annos joinakin päivinä.

Arnica montana eli arnikki D12 tai D30 on täydellinen aine seuraamaan Aconitumia. Arnica auttaa lihasvammoissa, ruhjeissa, hampaiden poistossa, sokissa, leikkauksissa, ylirasituksessa ja monessa muussa. Muutamana päivänä annettuna Arnica puolittaa esimerkiksi keisarileikkauksen jälkeisen pahimman ajan. Kasvattajien on hyvä tietää, että Arnica normaaleissakin synnytyksissä tyrehdyttää verenvuotoa.

Koisokasveihin kuuluva Belladonna D30 on kaikkien akuuttien kuumeisten sairauksien ykkösaine. Se käy kuume- ja lihaskouristuksiin, korva- ja maitorauhastulehduksiin kuin myös lämpöhalvaukseen.

Cocculus indicus (kokkelipensas) D30 käy matkapahoinvointiin niin kissoille kuin koirille. Kissalle annetaan 3 pilleriä tunti ennen matkaa, 2 pilleriä juuri lähdettäessä ja matkalla tarvittaessa.

Coffea (kahvi) D30 on ensiapu virustaudeissa ja rasituksessa esimerkiksi synnytyksen yhteydessä emolle ja pennuille.

Euphrasia officinalis eli silmäruoho D12 auttaa erinomaisesti silmätulehduksissa (kirvelevää vuotoa, silmäluomet turvonneet) ja myös heinänuhassa. Ensiksi voi antaa annoksen 3-5 kertaa, viikon parin aikana annos 2 x/pv. Euphrasia- ja Echinacea-silmätipat (Walan tuotteita) ovat oiva lisä silmien hoitoon.

Ignatia amara eli ignatiuksenpapu D30 kerran pari annettuna helpottaa kissojen hermostoperäisiä ongelmia, olkoon sitten kyse uuteen ympäristöön joutumisesta tai emon hermostumiseen pentujensa kanssa.

Ipecacuanha eli oksetusjuuri D12 auttaa jatkuvassa pahoinvoinnissa, johon usein liittyy ripuli, yskässä ja jopa synnytyksen jälkivuodossa.

Mercurius solubilis Hahnemanni eli elohopea D12 tai D30 parantaa erinomaisesti ientulehduksen (viikon verran annettuna), mutta on myös muiden tulehdusten, kuten esimerkiksi korvatulehduksen ja ripulin aine.

Pulsatilla pratensis eli ahokylmänkukka D30 on oiva synnytyksen nopeuttaja. Sitä annetaan annos 30-40 minuutin välein synnytyksen loppuun saakka. Pulsatillaa käytetään myös esim. "kissaflunssaan", silmä- korva- ja virtsatietulehduksiin (eritteet runsaita ja kermamaisia).

Rhus toxicodendron eli myrkkysumakki D12 seuraa erinomaisesti Arnicaa kaikissa venähdyksissä ja nyrjähdyksissä, myös niveltulehduksissa ja reumatismissa.

Silicea (pii) tai Thuja (tuija) D12 tai D30 ovat käytössä rokotusvaurioiden estämisessä (muutama päivä ennen ja jälkeen rokotusta).

Urtica urens (nokkonen) D6 on ykkösaine kissaemon, kuten muidenkin imettäväisten, maidon vähyyteen.

Kissan annos on 3 pilleriä. Pillerit pistetään mieluiten käsin koskematta injektioruiskuun, vedetään millin verran vettä ja annetaan liueta 15-20 minuuttia. Sitten vain liuos suoraan suuhun. Homeopaattiset aineet voidaan ottaa tyhjään vatsaan tai puoli tuntia ruokailun jälkeen.

Homeopaattisia aineita ei oteta varman päälle. Kun tulos on saavutettu, lääkitys lopetetaan heti.

Homeopaattiset aineet säilytetään huoneenlämmössä tai viileässä, valolta suojattuna. Tehonsa ne tavallaan säilyttävät ikuisesti.

Jokaiseen lääkelaukkuun kuuluvat itsestään selvästi Bachin ensiaputipat (Rescue Remedy), joita voi tiputtaa hätä- ja pelkotiloissa suoraan suuhun, olkoon sitten kyseessä kissa tai kissan omistaja.

.

Vaikuttava aine on ruiskutettu rakeiden pintaan. Siksi ne olisi saatava ruiskuun mielellään käsin koskematta. Mäntä pois ruiskusta, pillerit ruiskuun, mäntä paikoilleen, imetään noin 1 - 2 ml vettä. Älä kuitenkaan käytä metallilusikkaa, vaikka tässä valokuvaajan pyynnöstä niin on tehtykin.

 

Aconitum napellus eli ukonhattu on puutarhojen kaunistus. Se on tappavan myrkyllinen, mutta potensoituna turvallinen. Aconitum estää monet taudit.

Rakeet liukenevat 10 - 15 minuutissa. Liuos on helppo sujauttaa kissan suupielestä suun ja nielun limakalvoille.

Jokaista näistä aineista käytetään varsin monenlaisiin oireisiin. Vasta aineisiin perehtyminen auttaa löytämään oikean aineen ja homeopatian ihme avautuu.